Regels, normen en waarden.

Stel jij krijgt vanmiddag visite. Alles staat klaar. Eten en drinken heb jij gekocht en de appeltaart staat nog in de oven. Voor jezelf heb jij als een regel, de schoenen uit of heel goed je voeten vegen. Wat jij verder belangrijk vindt is dat er niet in jouw huis gescholden of gevloekt wordt. Dat mensen die komen de ander accepteren zoals zij zijn. Diegene die dus op visite komt, daarvan wordt verwacht dat hij of zij de regels van de gastvrouw/ gastheer accepteert. Zo ook omgekeerd. Hebben wij een afspraak met een familie, die het fijn vinden dat wij onze schoenen uitdoen bij binnenkomst, dan doen wij dat. Vinden zij het fijn om eerst een kop thee of koffie te drinken en dan pas met de vragen of papieren te komen, ook dat is goed. Het huis is de omgeving van de ander en niet van mij.

Laten wij het breder trekken. In een gemeente bijvoorbeeld. Als iemand een positief krijgt zodat hij vanuit het AZC naar een woonruimte gaat, krijgt hij een gemeente toegewezen. Deze gemeente zorgt er voor dat deze persoon een woonruimte krijgt. In het begin toen de eerste jongeren een woonruimte kregen, kregen zij allemaal individueel een woonruimte. In sommige gemeenten is dit beleid aangepast. Want hier ziet men dat dit niet haalbaar is. Hier wonen 3 statushouders samen met landgenoten in één flat. Maar dit is helaas nog niet overal zo. Dit is iets wat wij, met het oog op de woningnood niet begrijpen. Vooral niet als er een kind is waar dan toch de ouders gescheiden wonen. Het punt hierin is dat de statushouder of dit niet zegt, dat hij al een kind heeft of dat hij niet wil samen wonen. Het ligt waarschijnlijker ingewikkelder dan hoe het hier staat. Maar aan een woningzoekende is dit moeilijk uit te leggen.

Het verschil van kijken naar de ander,

Het verschil van ieder een woning komt waarschijnlijk door onze manier van kijken. In Europa zijn wij gericht op ons zelf als individu. (Maslow Pyramide) Waarschijnlijk daarom dat er in het begin aan iedereen een eigen woonruimte werd toe bedeeld. Maar als wij kijken naar de ‘nieuwe’ mensen die hier gekomen zijn sinds de jaren ’60, dan is het daar een heel ander verhaal. De meeste mensen vinden het belangrijker wat de familie en vrienden van hen vinden dan dat zij een eigen woonruimte hebben. Of een eigen woonruimte waar bij hij elk weekend de vrienden kunnen ontvangen.(Pinto Pyramide)

Wat vrienden van jou vinden, is belangrijker dan wat de instanties van jou vinden. Dit staat soms haaks tegen over elkaar. De instanties kijken met een Nederlandse blik. Beredeneert alles vanuit het Nederlands oogpunt. Oké, er zijn veel nieuwe mensen gekomen. Oké, er zijn verschillen tussen culturen. Maar dit is wel wat er gebeurd als de regels, normen en waarden niet goed worden uitgelegd. Wij hebben het zelf mee gemaakt. Een kleine 3 maanden kwam een jongeman geregeld bij ons logeren. Bij de opvoeding van onze kinderen, gingen de regels in huis automatisch. Maar als er dan een jongeman komt logeren, is het een ander verhaal. Hij kende de regels niet. Hij is opgegroeid in een hele andere situatie.

Iedere keer als hij weer langs kwam, was het aftasten van beide kanten. Wat wij daarna gemerkt hebben was, dat als wij niet duidelijk zijn over hoe het bij ons in huis gaat, de ander er niets van begrijpt. Op een gegeven moment geeft dit wrijving. Wrijving over en weer. Tenslotte is de ander vertrokken. De les die wij daaruit geleerd hebben is dat wij duidelijk moeten zijn naar de ander toe wat wij van de ander verwachten en wat de ander van ons kan verwachten. Dit is in het klein, gewoon als een logeeradres. Maar zo is het ook in het groot. In een gemeente en in Nederland.

Als wij niet duidelijk zijn over hoe wij het willen hebben in Nederland, dan is het niet netjes om de ander daar de schuld van te geven. Natuurlijk kan jij dan stemmen op een partij die de mond open doet en zegt: ik ga alles anders doen maar of dit de oplossing is? De oplossing zit meer in het samen afspreken wat de regels zijn. Niet alleen op papier maar vooral in het doen. Het laten zien dat jij als individu de regels, de normen en waarden na leeft.

Op TV mag alles?

Wat de meeste jongeren die hier net zijn gekomen raar vinden is het volgende. Hoezo, mag er op televisie alles en als ik dit doe op straat word ik op gepakt? Hoezo, is seks toegestaan op televisie en als ik een meisje aanraak, gaat zij naar de politie om mij aan te geven? Alles mag en kan maar als ik het doe is het in eens fout. Wij snappen jullie regels niet. Bij ons zijn de mannen de ‘baas’ maar hier mag ik de vrouw bij wijze van spreken nog niet eens aanraken. Kan mij nu eens iemand gewoon uitleggen waarom ik dit wel mag zien op de televisie maar ik dit niet mag doen?

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.