Leren vertrouwen,

Vertrouw eerst jezelf en dan de ander!

Als jij een plek hebben gevonden waar jij veilig kunnen zijn en waar jij jou veilig voelt, dan heb jij de basis gelegd. De basis van een plek hebben en een thuisgevoel hebben. Het is een plaatst waar jezelf mag en kunt zijn. Jij mag daar zingen, vechten, huilen, bidden, lachen, juichen en werken. Jouw plek is een plek waar jij het behang hebt uitgezocht en waar jij de kleuren hebt bepaald op de muur. Het is waar jij de inrichting zo hebt uitgekozen en neergezet wat bij jou past. Het is jouw huis geworden.

Voor sommige jongeren was dit een moeten. Jij kreeg een huis toegewezen en een LEEN bedrag. Zodat jij jouw huis kon inrichten. Dat waren de spullen die jij nodig had om het huis woonbaar te maken. Om eten te koken, om tv te kijken en om uit te rusten. Maar is dit genoeg? Kan jij jezelf overgeven aan de vrijheid die jij hebt? Kan jij jezelf vertrouwen in het nieuwe huis?

Wat houdt dit vertrouwen dan in?

Heb jij vertrouwen in dat jij voor jezelf kunt zorgen? Dat jij genoeg en gezond kookt voor jezelf? Dat jij de motivatie kunt vinden en kunt volhouden om te koken? Het zelfde geldt voor het naar school gaan of als jij werk hebt om naar je werk te gaan? Terwijl niemand met jou mee kijkt. Omdat jij alleen woont en alleen in Nederland bent. Dit zijn de dingen waar wij nog wel met elkaar over praten. Als jij niet naar school gaat krijg jij de school wel aan de telefoon. Als het heel lang duurt, komt de inspectie vanzelf bij jou aan de deur. Als jij al werkt, dan krijg jij vanzelf een uitnodiging van de ARBO arts. Aan hem mag jij dan uitleggen waarom jij ziek bent en hoelang jij nog denkt dat dit gaat duren.

Dan is er nog het geld.

Veel mensen die net zelfstandig gaan wonen vinden dit het moeilijkst. Dat is niet van de laatste tijd. Daar had ik vroeger ook moeite mee. Een huis inrichten is één. Maar dan ben jij er nog niet. Er komt nog van alles bij. Een internet provider, een zorgverzekering, de huur, de elektriciteit, het water en gas en een verzekering tegen inbraak. Dit zijn alleen nog maar de vaste lasten. Als jij geluk hebt, hoe je nog geld over voor eten en drinken. Maar wat nu als jij een haat/ liefde verhouding hebt met geld? Geld is een betaalmiddel wat eigenlijk alleen maar munten en briefjes zijn. Op de bank staan een aantal cijfers en dit betekent voor de bank en voor jou dat dit jouw geld is.

Maar als alle “vaste” lasten eraf zijn gehaald, hou jij niet zoveel cijfers meer over. Van die cijfers mag jij eten en drinken kopen. Heb jij vertrouwen in jezelf dat jij met de laatste cijfers kunt rondkomen? Dat dit genoeg is voor eten en drinken? Of koop jij teveel, omdat jij bang bent dat jij te kort komt? Of koop jij te weinig, omdat jij bang bent dat jij in de problemen komt? De laatste optie is dat jij precies weet wat jij uit mag en kan geven en jij komt elke maand precies uit met het bedrag wat op de rekening staat. Of als jij het heel goed doet kan jij er nog van sparen.

Leren vertrouwen heeft ook te maken met andere mensen. Jongeren die hier gekomen zijn, komen uit een situatie die ver van veilig was. Hetzij in hun land, hetzij in hun gezin. Als jij dan al een stuk ouder bent, terwijl jij dit van huis uit mee had moeten krijgen, maar jij weet niet goed hoe, dan is dit moeilijk om dit te leren. Jij kunt wel een huis hebben, maar jouw buurman of jouw buurvrouw zijn die wel te vertrouwen? Dan heb jij nog al de nieuwe mensen met wie jij contact moet maken. Zijn zij wel te vertrouwen?

Met heel veel mensen hebben wij een goede en vertrouwend band opgebouwd. Maar helaas kan dit “zomaar” door anderen verbroken worden. Bijvoorbeeld als een contactpersoon zegt: dat wij niet goed zijn. Omdat wij het vrijwillig doen en dat wij niet de juiste opleiding hebben genoten. Of een vriend die verteld hoe een ander met ons om moet gaan. Maar dat op een zodanig manier die voor ons niet fijn voelde. Wat kunnen wij doen in deze situatie? Wij kunnen ons niet nog meer bewijzen dan dat wij al gedaan hebben. Luistert men liever naar een contactpersoon die ons niet kent of naar een vriend die denkt dat hij het beter weet, het is oké.

Vertrouwen kan je schenken aan iemand maar als de ander het niet wil aannemen is het aan de ander en niet aan de gever. Het leren vertrouwen begint toch echt bij de persoon zelf. De persoon waar wij al zolang contact mee hadden. De persoon die ons in het begin vertrouwde. Die nu gaat twijfelen omdat een ander dit tegen hem zegt. Helaas gaat dit heel vaak zo. De vraag die er dan overblijft is: vertrouwd die persoon zichzelf wel?

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.