Na 9 maanden echt op eigen benen staan

Wat willen wij als Jonge Medelanders meegeven aan de jongeren?
Jongeren komen vanuit het AZC en gaan naar een woonruimte in een gemeente. In het AZC hebben jongeren boven de 18 jaar, nauwelijks Nederlands gehad. En daar staan zij dan in hun paleisje. De huur moet betaald worden, het water en de elektriciteit en het gas moet betaald worden en niet te vergeten de zorgverzekering.

Bij een aantal gemeentes haalt men de huur al van de uitkering af. Dit is voor de jongeren fijn zodat zij weten, ik kan blijven wonen. Maar de andere dingen moeten zij zelf betalen en hoe regel je dit dan?

Hier willen wij beginnen en een stap verder gaan. 5 dagen 3 uur per dag. En daarnaast bieden wij de onderstaande cursussen aan. De jongeren wonen 9 maanden op een terrein in een huisje waar in hun eigen spulletjes staan. Na 9 maanden zijn zij zelfstandig genoeg om ECHT op eigen benen te staan.

Cursus A: Hoe past mijn cultuur in Nederland?
In deze cursus is het belangrijk dat wij met elkaar in gesprek gaan. Dat de jongeren gaan leren om na te denken en dit uit te spreken hoe het in hun land, in hun cultuur het er uit zag. Wat zij deden, wat belangrijk was, hoe de school was of hoe men met de ouders om ging? Naar aanleiding hiervan kunnen wij laten zien en delen hoe wij het hier in Nederland gewend zijn en wat wij van hen verwachten.
Dit kan individueel of in kleine groepjes worden gevolgd.

Cursus B: Weerbaarheidstraining,
Wij merken dat er veel jongeren hier zijn gekomen met een hele grote “rugzak” vol met vervelende ervaringen. Nu zij alles tegelijk moeten doen een huis, voor zichzelf zorgen, school en de financiën wordt het voor sommigen te veel. Er komt nu te veel op hen af en daar zijn zij niet tegen opgewassen. Zij willen heel graag gezien en gehoord worden. Maar ook dat zij met de rugzak van hun verleden om kunnen leren gaan. Doen wij dit niet en stoppen wij er nog meer in dan zal de rugzak overlopen met alle gevolgen van dien. Dit kunnen wij voorkomen door nu iets te doen.

Budget Coaching: Hoe leer ik met geld omgaan?
Jij woont nu al een tijd in een huis. Alles is even duur in Nederland maar toch moet jij het allemaal betalen.
Hoe doe jij dat? Heb jij de inkomsten en de uitgaves allemaal al op papier staan?
Of als er een rekening binnen komt laat je die maar dicht zitten in de hoop dat er niets gebeurt.
Dit belangrijk om hier toch mee leren om te gaan en dat kan jij ook leren.
Hoe? Door te vragen of wij met jou meekijken en eventueel aanwijzingen te geven hoe het anders kan.

Wil je eerst een folder ontvangen?
In de folder staat nog even in het kort, wat wij doen en wat wij belangrijk vinden.

E-book met onder andere deze thema’s:
Wie zijn onze jongeren?
Hoe ontwikkelen de hersenen zich?
Wat is het verschil tussen een Nederlandse jongere en een jongere uit het Midden-Oosten?

© Jonge Medelanders