Jonge mensen tussen 17 en 30 jaar

Onze doelgroep is, jongere vluchtelingen

Jonge mensen tussen de 17 en 30 jaar.
Zij komen hier in Nederland, met verwachtingen.
Met bijvoorbeeld de vraag, mag ik al dan niet blijven en voor hoe lang?

Jongeren die opgegroeid zijn in een land waar oorlog is, waar te weinig geld is, waar je niet meer op vakantie kan, waar je geen nieuwe kleren meer kan kopen, enz. Deze jongeren, zij zijn gevlucht. In opdracht van hun ouders of omdat jij dit zelf wilden. Om zo niet het leger in te moeten. En dan kom jij hier in Nederland. In een land waar jij misschien nog nooit van gehoord hebben, waar de taal anders is, waar de gewoontes anders zijn en waar jij als vluchteling behoorlijk eenzaam kan voelen.

En dan kom je hier in Nederland.

Totdat je 18 jaar bent, wordt er nog van alles voor jou geregeld. Er is een mentor voor jou, je hebt nog een voogd en het AZC is niet zo groot zodat je iedereen nog kent. Maar als je 18 jaar bent , en voor de Nederlandse wet volwassen bent, dan mag/moet je alles zelf gaan doen. Je krijgt misschien een kamer of een huis toegewezen en je krijgt een uitkering. En er wordt van jou verwacht dat je de Nederlandse taal heel snel gaat beheersen.

Wat wij als Nederlander vergeten is dat zij uit een land van oorlog komen.
# Dat 18 jaar te jong is om alles zelf te regelen.
# Dat er een groot cultuur verschil is
# Dat onze regels niet helemaal duidelijk zijn.
Hierdoor hebben zij het idee dat alles mag en kan in Nederland. Maar ook dat zij alles kunnen krijgen wat zij willen. Naast dat er een cultuur verschil is spelen de hormonen ook nog een extra rol en eisen zij nog meer. Waardoor zij gezien worden als lastig, moeilijk, veel eisend, enz. De achterliggende reden dat deze jongeren zo zijn daar is meestal geen tijd voor om dat uit te zoeken
en hen daar op te wijzen.

Gevolg voor de jongeren: Eenzaamheid , blijven met landgenoten in eigen taal spreken en in het ergste geval verslavingen.
Zo is de cirkel rond en niemand door breekt de cirkel. De organisaties zeggen dat zij het te druk hebben en de jongeren zelf zijn niet bij machte om hun gedrag te doorbreken en als er al school is, dan is er tijd om hen daarbij te helpen

Dit is onze doelgroep, omdat wij hun ‘begrijpen’.

Wij zijn begonnen met 2 jongens en zagen hun vragen, hun ergernissen en hun “ik weet niet hoe”.
Maar je bent als mens, de regisseur van je eigen leven. Dat heeft bij mij lang geduurd voor dat ik dat in de gaten had. Maar nu heb wel de touwtjes in mijn eigen handen genomen en ben geworden, zoals ik nu ben.
Met deze ervaring willen wij andere jongeren helpen om de touwen in eigen handen te nemen. Door hen te zien en te begeleiden vanuit liefde, met aandacht, duidelijke regels en met wederzijds respect.
Het is nooit te laat, elke dag mag je opnieuw beginnen.

© Jonge Medelanders