Joanne

Vlissingen/Gelderland.

In 1992 ben ik in Vlissingen geboren en kwam ik terecht in een liefdevol gezin. In 2001 zijn wij vanuit Zeeland verhuisd naar Gelderland. Hoewel ik het hier erg moeilijk mee had, heb ik naar een paar jaar toch vrede mee gekregen. We gingen er op vooruit en konden bijvoorbeeld andere dingen doen en woonde ook dichterbij familie die we anders niet veel zagen.

Ik ging hier verder op de basisschool, daarna de middelbare school en uit eindelijk een MBO school. Hier begon ik bij niveau 2 als helpende. Ondanks dat mijn leraar van de middelbare school mij vertelde dat dit het hoogste wat ik kon behalen ging ik toch met positieve moed en veel begrip van mijn ouders door naar niveau 3. Dit haalde ik ook gelukkig en een jaar later behaalde ik ook mijn niveau 4 opleiding. Allebei met de richting voor SPW (Sociaal Pedagogisch Werker).

Tijdens mijn schooljaren, van ongeveer 18 jaar, heb ik veel stages moeten lopen waar ik veel heb geleerd en van opgestoken heb. Ik heb wat vrijwilligerswerk gedaan bij verschillende organisaties in de maatschappij. Bijvoorbeeld bij een verpleeghuis, onderwijs voor kinderen met een beperking en bij de zonnebloem. Het heeft mij leren inzien dat ik het erg leuk vind om met mensen te werken. Het maakt niet uit wat voor leeftijd en of ze een beperking hebben. Iedereen is zichzelf en dat is juist het leukste eraan.

Wat ik nu doe?

Wij begeleiden samen jonge vluchtelingen die na hun 18de geen begeleiding meer krijgen maar wel hulp nodig hebben. Dit houdt in dat we hun helpen met brieven vertalen, telefoneren naar instanties, helpen met baantjes zoeken maar ook bijvoorbeeld hun dingen van Nederland laten zien. Of er gewoon af en toe naar toe gaan en leuke dingen doen zoals koken of voetballen. Dus naast de persoon staan en kijken wat hij of zij nodig heeft. Dit kan zowel in het Engels als in het Nederlands.

Ik ben een soort zus voor de jongeren. Ze kunnen met mij over verschillende dingen praten; dingen waarover ze niet met hun ouders, vrienden uit hun thuisland of vrienden hier in Nederland durven te praten. Ook ben ik iemand die hen helpt met het in het Engels en Nederlands vertalen van papieren. Ik geef hun tips en laat ze vooral zelf nadenken over antwoorden op hun vragen.
Door mijzelf te zijn geef ik warmte, liefde en straal ik vertrouwen naar de jongeren uit. Hierdoor schep ik een band met ze en weten ze wat ze aan mij en ook aan Erna hebben.

Mijn doel met dit werk is een uitspraak van Martin Luther King: ‘Ik heb een droom, dat mijn vier kinderen ooit in een land zullen leven waar zij niet beoordeeld zullen worden op hun uiterlijk maar op hun karakter.
Ik geloof dat iedereen iets moois in zich heeft, hoe je er dan ook uit ziet of waar je ook vandaan komt. Iedereen verdient even veel kansen en even veel mogelijkheden. En dat is waar ik met Jonge Medelanders voor werk.

Het levert mij een goed gevoel op, veel plezier en lol maar ook een hoop voldoening. Je ziet dat zij er enorm veel profijt van hebben omdat ze weer gezien worden, ook nu in Nederland. En als er iets is, dat we er binnen anderhalf uur er voor hen, altijd kunnen zijn.

© Jonge Medelanders