Wonen in een AZC,

Hoe leeft men in een AZC?
Iemand is om verschillende redenen gevlucht uit zijn moederland. Dit doet iemand niet voor zijn plezier. Dit doet iemand omdat het niet meer veilig is. Door oorlog of door de corruptie of omdat iemand anders een andere geloofsovertuiging heeft. Na een lange reis, te voet, op een rubber bootje, achter in een auto of  in een trein, komen zij aan in een land waar zij veiligheid verwachten.

In Nederland wordt men naar de locatie, Ter Apel gestuurd met een dagkaart van de NS. Daar aangekomen mag men een paar dagen uitrusten om weer met een dagkaart naar een andere AZC te worden gestuurd. In deze AZC wacht men op een advocaat en bereiden zij zich samen voor op het gesprek met de IND. Hoe ging de reis? Waar is jouw familie? Waarom ben jij hier? Wat weet jij van Nederland?

Naar 3 maanden ga jij weer verhuizen naar een andere AZC. Een gezinslocatie of als jij jonger bent dan 18 jaar naar een Alleenstaande Minder jarige Vluchtelingen locatie. Op deze locatie hoor jij of jij mag blijven of niet. Mits deze locatie niet wordt gesloten anders moet jij alsnog verhuizen.:)

Zoals jij leest wordt een vluchteling vaak verhuist van locatie naar locatie. Elke keer weer nieuwe mensen die daar werken,elke keer weer nieuwe interpretatie van de regels die men hanteert. Elke keer weer de zelfde vragen.

Dan is het heel fijn dat er mensen zijn die met jouw mee zijn verhuist. Die jou zijn gevolgd en die jou begrijpen omdat zij jou al langer kennen. En waar tegen jij mag zeggen, ik loop hier tegen aan of ik word hier boos om. De mensen die jou al langer kennen en waarvan jij niet afhankelijk bent qua weekgeld. maar dat dit gewoon mensen zijn die jou als individu belangrijk vinden en daarom bij jou langs komen op een AZC.

Dit is hoe wij begonnen zijn. In een AZC van AMV’ers in Overberg. Daarna Katwijk, Borculo, Winterswijk, Harderwijk, Budel, Rijswijk, Gilze, Echt, Sweikhuizen, Middelburg en Leersum. Hier hebben wij veel jongeren leren kennen en geholpen met het vertalen van papieren, Wij zijn mee geweest naar instanties of een kop thee drinken omdat men daar gewoon behoefte aan had en aan een praatje.

© Jonge Medelanders